Podcast & radio

Podcast & radio

Radio: Skizofreniens mange ansigter
P1/Peter Qvortrup Geisling
16.02.2023

Når Trine Lindhardt vågner op om morgenen, spørger hun sig selv, om ‘pandefanden’ i dag er på spil. Det er hendes skizofreni, som hun blev diagnosticeret med som 29-årig. For Trine fylder diagnosen ikke altid, men hun oplevede det som et stempel at få den.

For Sissel var det omvendt en kæmpe lettelse, og hun fortæller, hvor stor gavn hun har haft af et bestemt behandlingsforløb. Vi er også forbi Heidi, der har en søn med paranoid skizofreni, og hun fortæller, hvilke udfordringer det kan give som pårørende.

I Danmark har cirka 30.000 mennesker skizofreni. Mange lever et liv med lette symptomer, og det er de færreste, der ved, at nogle bliver helbredte og fuldstændig raske igen. I dag stiller vi skarpt på den sygdom, hvor patienter oplever mest stigmatisering.

Radio: Antipsykotisk medicin
P1/Svend Brinkmann
28.09.2022

Hvad sker der, når man får medicin mod sine psykiske lidelser? I dag zoomer vi ind på antipsykotisk medicin, fordi debatten rasede ovenpå hændelsen i Field’s, hvor en ung mand efter sigende på udtrapning af antipsykotisk medicin skød og dræbte tre personer og sårede flere. Men hvilken rolle spiller antipsykotisk medicin i den psykiatriske behandling?

Gæster: Bjørn Ebdrup professor og overlæge ved psykiatrisk center Glostrup og Merete Nordentoft formand for dansk psykiatrisk selskab, overlæge og professor ved Psykiatrisk Center København, leder af Copenhagen Research Center for Mental Health.

Radio: Er du sindssyg
P1/Karen Fastrup

Et sammenbrud bragte forfatteren Karen Fastrup ind i det psykiatriske system. Hun blev indlagt i en psykose og tager nu tilbage og opsøger stedet og den psykiater, der tog imod hende, for at prøve at forstå, hvad der skete. Karen Fastrup har erfaret, at hvis vi taler åbent om psykisk sygdom, bliver den meget lettere at leve med og forstå.

Seks afsnit. 

Ergoterapi i psykiatrien – Afsnit 2: Morfeus
Soundcloud/Birthe Bruun Olsen

I Aarhus har projekt Morfeus succes med at få unge med skizofreni i job eller uddannelse. Ergoterapeut Birthe Bruun Olsen arbejder metodisk med at afdække de unges muligheder. Men hun bruger også sine ører.
En af dem, hun har hjulpet videre, er Andrea, som nu læser til ergoterapeut.
Morfeus er recovery i praksis. Nu drømmer Birthe Bruun Olsen om at brede projektet ud i hele landet.

Medvirkende: Birthe Bruun Olsen, ergoterapeut i projekt Morfeus, og Andrea, studerende og tidligere bruger i Morfeus. 

Ergoterapi i psykiatrien er udgivet af Ergoterapifagligt Selskab for Psykiatri og Psykosocial Rehabilitering.